Leerlingen aan het woord over het Meforta College

Hieronder lezen jullie de verhalen van Justin, Geurt en Gwen. Zij vertellen in hun verhaal hoe zij werden begeleid op school en waarom het Meforta College zo goed bij ze past.

Justin

Als rustig, stil en verlegen jongetje kwam Justin als 14-jarige in het schooljaar 2017-2018 op het Meforta College. Hij was een jongen die vooral moest leren van de praktijk en niet te veel in de schoolbanken moest zitten. Daarom startte hij aan de pre-entree opleiding, wat betekende dat hij twee dagen in de week op stage ging en de rest van de week lessen volgde voor de mbo-entreeopleiding.

Werken en leren

Justin startte zijn stage bij de Gamma in Tiel. Na een tijdje bleek dit niet zijn ding, en is hij bij een nieuw stagebedrijf begonnen; ITHO/Daalderop in Tiel. Hier is hij begonnen op de productieafdeling. Na verloop van tijd gaf Justin aan ook de logistieke afdeling erg leuk te vinden. Hier waren mogelijkheden voor binnen ITHO/Daalderop en zo is hij op deze afdeling terecht gekomen. Hij is toen drie dagen stage gaan lopen en kreeg zelfs een stagevergoeding.

Maatwerk

In januari 2019 is Justin, toen hij 16 werd, gestart met de mbo-entreeopleiding. In de klas bleek opnieuw dat Justin een jongen is van de praktijk. Hij droomde vaak weg tijdens de les, en had een duidelijke stok achter de deur nodig om zijn (huis)werk af te maken. Gelukkig heeft school hem op een manier begeleid dat hij in de praktijk de vakken kon behalen. Hij heeft via school zijn heftruck rijbewijs en zijn VCA certificaat behaald. Voor de algemene vakken heeft hij in januari 2020 examen gedaan en heeft zo via het RijnIJssel zijn mbo-entree diploma behaald. Als kers op de taart konden we dit traject afsluiten met een vast contract bij zijn stagebedrijf ITHO/Daalderop. Hij heeft een fulltime baan en kan op de langere termijn eventueel nog certificaten behalen of intern een opleiding volgen.

Geurt

In augustus 2015 is Geurt als 13-jarige jongen gestart op het Meforta College. De collega’s van het Meforta College merkten al snel dat vijf dagen op school zijn, niet voor Geurt was weggelegd. Daarom zochten ze naar een geschikte stageplek. In oktober 2015, een dag na zijn 14e verjaardag, is Geurt gestart met een oriënterende stage voor twee dagen in de week bij metaalhandel van Engelenburg in Dodewaard.


Juiste begeleiding

Geurt had een goede klik met zijn stagebegeleider op het bedrijf waar hij stage liep en bloeide op in de organisatie. Geurt heeft hier tot en met het behalen van zijn mbo-entreeopleiding stage gelopen. Gedurende zijn stage periode heeft er steeds een uitbreiding plaatsgevonden, en liep hij uiteindelijk vier dagen in de week stage, waarnaast hij één dag in de week naar school kwam om aan zijn vakken voor de mbo-entreeopleiding te werken. Met Geurt was het cruciaal om te werken vanuit verbinding en relatie. Op deze manier was hij gemotiveerd op school en kon hij aan de algemene vakken werken. Met veel humor en discipline konden we Geurt begeleiden naar zijn diploma. Geurt was een echte ‘spuit elf’. Hij was altijd overal bij, zo ook bij een BHV cursus voor de collega’s van het Meforta College.


Contact houden

In juni 2018 heeft Geurt zijn diploma behaald en kon hij daarna blijven werken bij metaalhandel Van Engelenburg. Geurt heeft nog regelmatig contact met zijn leraren en loopt nog wel eens binnen bij zijn oude school. Geurt denkt er zelfs over na om misschien weer een opleiding te gaan volgen, hij vraagt hierover vaak advies aan zijn oud leraren. Zij vinden het geweldig om hem te blijven volgen en hem advies te geven zodat Geurt zich, ook na zijn schoolperiode, blijft ontwikkelen.

Gwen

In augustus 2019 is Gwen op de open afdeling van Heldring Stichting (OGH) gekomen en kwam hierdoor op de externe afdeling van het Meforta College. Gwen was al in het bezit een vmbo diploma en dit maakte dat ze nergens voor gemotiveerd was.


Gemotiveerd blijven

Op het Meforta College is er geen mogelijkheid voor een mbo 2 opleiding. En aangezien Gwen haar vmbo-diploma al had behaald en heel graag de mbo 2 opleiding secretarieel wilde volgen, was het een grote uitdaging voor de school om haar dit te kunnen aanbieden. Door buiten de kaders te denken, ontstond het idee na een beroepskeuze test, om via IVIO wat specifieke certificaten af te nemen om haar zo voor te bereiden voor de vervolgopleiding. Hier stond Gwen voor open. De boeken werden aangevraagd en ze ging structureel aan het werk. Geheel zelfstandig heeft ze de theorie doorgenomen.

Stage op school

Daarnaast kwam de trajectbegeleider met het idee om haar een stageplek aan te bieden bij de receptie van het Meforta College. De receptioniste stond hier open voor en Gwen kon vrij snel aan de slag. Begin oktober is ze gestart met zowel de stage als haar IVIO traject tot mbo 2 secretariaat praktijk opleiding. De stage heeft ze succesvol afgerond, helaas heeft ze haar examen niet behaald, maar werkt ze voor een herkansing in oktober 2020. Omdat Gwen de stage succesvol heeft afgrond en ze kwaliteiten heeft laten zien is de trajectbegeleider mogelijkheden gaan onderzoeken. Hieruit is een transitieplek ontstaan via De Onderwijsspecialisten. Door de corona tijd gaf dit nieuwe uitdagingen. Via videobellen is er contact geweest met de arbeidsdeskundigen van De Onderwijsspecialisten en heeft Gwen een jaarcontract op het Meforta College als administratief secretarieel medewerker gekregen.